Wij begeleiden u stap voor stap door het proces

Iets laten inlijsten: Veelgestelde vragen

Voor iedereen die iets wil laten inlijsten

Iets laten inlijsten doe je niet dagelijks. We begrijpen dat je wellicht met een hoop vragen zit, die je vooraf beantwoord wilt hebben. In deze blog van totaal 4 delen proberen wij je zo goed mogelijk te informeren. Zo kom je optimaal voorbereid bij ons binnen! Mocht je na het lezen van alle vragen nog een vraag hebben, stel hem in de reviews of neem contact met ons op!

Lijstenmakerij Hoorn De Molensteen

Veel gestelde vragen:

Waarom een lijst?
Uiteraard bestaan er meerdere redenen hebben om je werk in te laten lijsten. Belangrijke redenen kunnen zijn:

 • Kwetsbaar/oud werk dat in huidige staat moet blijven
 • Een goedgekozen lijst om het werk geeft allure
 • Kostbaar bezit dat bewaard moet blijven nu en in de toekomst
 • Bang dat het werk in de toekomst beschadigd
 • Bescherming bieden tegen de zon, invloeden van buitenaf

Wat kan ik allemaal laten inlijsten?
Bij ons kan in principe alles ingelijst worden. Om een voorbeeld te geven hebben we wel eens een koe-bel ingelijst voor een klant. Er zijn nagenoeg geen beperkingen en alles van een postzegel tot een trouwjurk krijgen we in een mooi passende lijst.

 • Geboortekaartjes
 • Borduurwerken
 • Oude kaarten
 • Schilderijen
 • 3D objecten (pennen, bril, prijzen)
 • Foto’s
 • Etc.

Wat kost het om iets in te lijsten?
De kosten voor een lijst zijn niet uit te leggen per afmeting. Afhankelijk van het werk, de gekozen lijst, glas en passe-partout rekenen we alle opties voor je voor. Over het algemeen hebben we voor elk budget een oplossing en zeggen we dan ook altijd: “Het kost zoveel dat je wilt dat het kost”. In sommige gevallen zullen we adviseren bepaalde keuzes niet te maken omdat dit niet ten gunste komt van het werk. Om een voorbeeld te geven, bij een foto die direct tegen glas is ingelijst, zullen herkenbare kleefvlekken ontstaan. In dit geval zullen we dan ook adviseren een keuze te maken die dit voorkomt.

Is een houten lijst duurder dan een aluminium lijst?
Deze vraag is niet met een ja of nee te beantwoorden. Wij hebben honderden profielen in de collectie. Er zijn houten lijsten die veel duurder zijn, maar ook sommige minimalistische aluminium lijsten zijn kostbaar. We zullen beide opties aan u voorrekenen.

Hoelang gaat mijn inlijsting mee?
Een inlijsting zoals wij ze afleveren gaat vele jaren mee! Net zoals een fiets of auto vraagt een inlijsting na ongeveer 7-8 jaar wel om de nodige onderhoud. Hoewel we er alles aan doen, kan het zijn dat beestjes in de lijst kruipen en het karton opeten. Ook ademen bepaalde papiersoorten. Hierdoor kan het glas aan de binnenzijde dof worden. Wij hebben voor onderhoud speciale tarieven. We controleren ook gelijk even het hangwerk zodat hij weer voor vele jaren kan hangen!

Waar moet ik op letten bij schoonmaken?
Om het schoonmaken van het glas zo goed mogelijk te doen adviseren wij om nooit met de glasreiniger direct op het glas te spuiten. Altijd eerst in een doek en met de doek het glas schoonmaken. Reden hiervoor is dat er op deze manier geen reiniger tussen het glas en de lijst komt wat mogelijk vochtkringen in karton kan geven. Voor museumglas hebben wij speciale glasreiniger. Deze reiniger is minder agressief.

Waarom moet ik uit glassoorten kiezen?
Jaren geleden waren er 2 glaskeuzes. Helder glas en mat/ontspiegeld glas. Ook in de wereld van glas staat de tijd absoluut niet stil. Door coatings op het glas kunnen we anno 2017 de voordelen van helder glas en ontspiegeld glas combineren. Een goede lijstenmaker kan je de verschillen vertellen en zal je hierin adviseren.

Wij kunnen diverse soorten glas leveren die ook weer in verschillende dikte leverbaar zijn.

 • Helder glas
 • Helder glas, 99% UV-werend
 • Ontspiegeld glas
 • Museumglas, 70% UV-werend
 • Museumglas, 92% UV-werend
 • Acryllaat

Wat is een passe-partout?
Een passe-partout is een zuurvrij karton of stof die rondom het in te lijsten werk wordt gemaakt. Een passie-partout kan diverse kleuren en designs hebben. Het passie-partout zorgt voor een fraai geheel zonder dat de lijst direct om de foto of borduurwerk zit. Er zijn diverse mogelijkheden het paste-partout aantrekkelijker te maken. Wij laten u alle mogelijkheden graag in onze galerie zien.

Een andere functie van het passe-partout is oa zorgen voor ruimte tussen foto en glas (voorkomen van kleefvlekken) of indien uw werk reliëf kan een passie-partout ervoor zorgen dat het werk niet tegen het glas komt.

Welke kleur lijst moet ik kiezen?
In onze collectie hebben we meer dan 500 lijsten. Al deze lijsten hebben een eigen kleur, materiaal en afwerking. De basis is dat de lijst goed past bij het werk. Kleuren in het interieur gaan vaak korter mee dan de lijst om het werk. Pas dus op om teveel naar de kleuren in je interieur te kijken. In onze winkel laten we je alle opties en kleuren zien. Samen komen we tot de perfecte keuze!

Wat is de levertijd van mijn lijst?
Inlijsten is handwerk. Gelukkig hebben wij een eigen ambachtelijke lijstenmakerij waar we al het inlijstwerk vervaardigen. Normaliter hebben we maximaal 2 weken nodig. Heeft u een spoedklus? Geen probleem. Gangbare lijsten hebben wij allemaal voorradig.

Kan ik ook online een lijst bestellen?
De markt is in beweging. Als gerenommeerde lijstenmakerij houden wij deze natuurlijk scherp in de gaten. Een aantal partijen bieden nu mogelijkheden waarbij u vanaf de bank de lijst besteld. Tot op heden geloven wij niet in deze manier van inlijsten. Het is belangrijk een kleur te kiezen die past bij het werk. Dit is online onmogelijk. Elk beeldscherm geeft kleuren anders weer. Wij bieden alleen al 20 tinten wit. Tevens vraagt elk werk om een persoonlijke benadering.

We hopen veel van uw vragen beantwoord te hebben!

Zit u alsnog met vragen? Stel ze! Hieronder is daar ruimte voor, maar u kunt ons ook bellen, mailen of gezellig even binnen lopen!

Tot snel!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *